Két gyermek után 2006-ban kezdtem el a Pilates- módszer gyakorlását, tanulását, és utána minden más sportvégzettségem háttérbe szorult a módszer hatékonysága miatt. Erős deréktáji fájdalmak gyötörtek addigra a szoptatások és a két várandósság után, hiába éltem sportos, aktív életet. A Pilates- módszerrel sikerült megszüntetnem e panaszaimat, azóta is lelkesen tanítom az óráimon. Mindenkinek szívből ajánlom, aki egészséges, erős, rugalmas izmokat szeretne, illetve azoknak is, akiknek más sportágban a nagyobb teljesítmény elérése a cél. Nagyon jól megtámogat minden sportágat, ezért sok vendégem kiegészítő edzésként iktatja be életébe.

 

A Pilatest korra, nemre és edzettségi állapotra való tekintet nélkül mindenki végezheti, de a sokat ülő életmódot folytatóknak kifejezetten ajánlott! A módszer Joseph Pilates nevéhez fűződik, aki 1880-ban született Düsseldorfban. Beteges kisfiú volt, asztmában és angolkórban szenvedett. Szülei gyógyírt keresve biztatták a testedzésre, gimnasztikázott, síelt és könnyűbúvárkodott. 14 éves korára annyit fejlődött fizikailag, hogy modellként dolgozott. Folyamatosan tanulmányozta a keleti mozgásvilág tudományát, amit egybeolvasztott a nyugati fiziológiai tanulmányaival, és megalkotta az Pilates- módszert, amit eredetileg Controllnak nevezett el. Az első világháborúban internálták, és fogolytársait gyakorlataival erősítette, akik így elkerülték az irtózatos járványokat, amely ezreket ölt meg.
A speciális „teljesítménynövelő” légzéstechnikával kombinált, fokozatosan felépített gyakorlatsorokban váltják egymást a nyújtó és az erősítő mozdulatok. Mindez hosszú, szálkás izmok kialakulását segíti elő. A gyakorlatok célja a test és lélek összhangjának megteremtése, amit a kontrollált mozgással, a helyes légzéstechnikával, a koncentrációval, a külvilág tudatos kizárásával összekapcsolva teremthetünk meg.

Előnyei:

– Növeli az energiaszintet, a test oxigénellátottságát.
– Nyújtja és megtornáztatja a gerincmerevítő izmokat, ezáltal csökkenti a hátfájást, javítja a testtartást.
– Növeli az önkontrollt és a testtudatot.
– Nyújtja az izmokat, szálkásít.
– Növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot.
– Csökkenti a stresszt, testileg-lelkileg felfrissülünk.
– Szabályozza a helyes légzést.

A Pilates óráimon különböző eszközöket használunk a hatékonyság fokozása érdekében: gyűrű, soft-ball, fit- ball, henger, gumiszalag, kézi- és lábsúlyok.

Gyere és próbáld ki Te is!