A test összekapcsolása a természettel a hatha-jóga. Az elme és a test összehangolása a pránájáma. Az elme és a lélek összehangolása a dzsnyána. A lélek és Isten összehangolása a bhakti. Ez a teljes jógarendszer: a harmónia megteremtése.”  
(Rádhánátha Szvámi)

13

Az elménket fegyelmezni talán a legnagyobb kihívás ebben a korban, így a teljes jógarendszerben az ászanák gyakorlásának előfeltételéül előírt jama és nijama irányelveket kevés ember tudja követni, de törekedni kell rá. A jama és nijama irányelvek után következnek az ászanák és pránajáma; tehát ezeket együttesen nevezzük Hatha- jógának.

„Aki a[z astánga-] jógát akarja gyakorolni, miközben az elméjét az anyagi élvezet köti le, az éppen olyan, mintha valaki tüzet akarna gyújtani, miközben vizet önt rá. A jóga gyakorlása az elme szabályozása nélkül csak az idő eltékozlása. Az efféle yoga-színjáték anyagi szempontból nézve csábító lehet, ám a lelki megvalósítást illetően semmi haszna.”

(Bhagavad- gítá 6.36. magyarázat)

 

Vaszisthászana

9

 

„Senki sem gyakorolhatja a jógát egy zsúfolt városban, kicsapongó életet élve, a korlátlan szexuális élvezetben és a nyelv imádatában elmerülve.

A jóga gyakorlásához elengedhetetlen az érzékek fegyelmezése, ami a nyelv megfékezésével kezdődik.”

(Srímad- Bhagavatam 3.15.45.)

 

 

Caturanga dandászana

12

A hatha- jóga gyakorlatok tehát nem a cél, hanem eszköz, hogy kitartásra tegyünk szert, hogy helyesen tudjunk ülni szilárdan, könnyedén, hosszabban kitartva…miközben elménket és figyelmünket szabályozzuk. Természetes következmény, hogy növekszik a testi erő, a jógapózok rugalmasságot és életerőt adnak a gyakorló számára, kiűzik a testből a feszültségeket, a tudat hullámzásait megszüntetik. Miközben rendszeres gyakorlással jelentős jellembeli változásokon mehetünk keresztül, megszabadulunk a szenvedély és tudatlanság hatásaitól, a szív tisztátalanságaitól; végül a kitartó és elszánt gyakorlás a magasabb rendű meditációra, a lelki elmélyülésre készít fel.

 

 

Ekapáda chakrászana

A jóga gyakorlásának valódi, eredeti célja a lélek eredeti tudatállapotának visszaállítása.

Szeretettel hívlak, ha változni, változtatni szeretnél.

*Sajnálattal tájékoztatlak arról, hogy a kialakult pandémiás helyzet miatt óráimat személyesen nem tarthatom meg. A csoportos órák létszáma egyébként is maximált, ha helyedet szeretnéd már most a későbbiekre lefoglalni jelentkezz most.