Ashtanga vinyásza jóga

Történet

Az ashtanga jóga a hatha jóga egy erőteljesebb és dinamikus fajtája, amely gyakorlójával szemben komoly követelményeket támaszt, ugyanakkor személyes fejlődése előtt hatalmas lehetőségeket tár fel.

Az astanga egyik legnagyobb mestere a dél-indiai Mysore városában élő Srí K. Pattabhi Jois volt, aki még 88 évesen is aktívan tanított.

Az astanga

Az astanga szó szanszkrit jelentése “nyolc ág”. Ez az indiai bölcs, Patanjali nyolcas rendszerére utal. Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll.  Az első sorozatot, amit gyakorolni fogunk „jóga csikitsza”-nak hívják. Minden olyan elemet tartalmaz, amely az egészséghez és a test megtisztításához szükséges. Ide tartozik  a napüdvözlet, az előrehajlások, a csavarások, hátrahajlások, az erős kiemelések, fejenállások és sok egyéb mozdulat, amely a belső tüzet táplálja. Az ashtanga jóga különlegessége, hogy a testtartásokat sorozatokban, ugyanabban a sorrendben kell végezned, egészen addig, amíg el nem sajátítottad őket.

                                                                                    Utthita trikonászana

A módszer szíve

A légzés, a testtartás és a tekintet. Ezt hívják triszthánamódszernek, ez a három pont az astanga jóga alapja.

A jóga ászanák belülről tisztítják a testet, a csavarások, az előre- és hátrahajlások és a légzés még a legsötétebb sarkokat is eléri, hogy szó szerint felégessék a lerakódott anyagokat. Érzelmi és pszichológiai szinten, a jógapózok segítik a test minden részének tudatosítását. A nagyobb testtudat nem csak fizikai előnyökkel, hanem számos más pozitív, mentális és érzelmi hatással is jár. A gyakorlással elengedheted és megtisztíthatod a régi mentális és pszichológiai blokkokat. Az ászanák elsőként a fizikai, érzelmi és energetikai testek méreganyagait égetik el, emellett megváltoztatják az elme alapbeállításait is.

                                                                     Vriscsikászana

Az órák

Az Ashtanga vezetett órán a teljes első vagy második sorozatot  végezzük. Az Ashtanga Half Led óra rövidített vezetett óra, Navasana-ig végezzük az első sorozatot, aztán a befejező ászanák következnek. Kezdőknek is javasolt.

Mysore Ashtanga jóga nem vezetett óra, a gyakorlók saját légzési ritmusra végzik a sorozatokat. A részvételhez szükséges az ászanák sorrendjét és a vinyásza számolást tudni. A legnagyobb egyéni fejlődést a Mysore gyakorlás hozza meg. Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. Az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot vagy a második sorozatot…stb.                              Tittibhászana

“Mindenki gyakorolhatja.
A fiatalok gyakorolhatják. Az öreg emberek gyakorolhatják. A nagyon öreg emberek is gyakorolhatják. A beteg emberek is gyakorolhatják. Az is gyakorolhatja, akinek nincs ereje. Kivéve a lusta embereket. A lusta ember nem tudja gyakorolni az Ashtanga-jógát.”
(Sri K. Pattabhi Jois)
Várlak szeretettel!

Gyere és próbáld ki Te is!